In elke organisatie krijgen medewerkers te maken met ongewenste omgangsvormen en kwesties m.b.t. integriteit zowel van collega’s als van leidinggevenden. Werkgevers hebben op basis van art. 7:611 Burgerlijk Wetboek en art.3.2 Arbowet de wettelijke plicht een veilige werkomgeving te bieden aan werknemers. Daarnaast zegt het huis van de Klokkenluiders dat een organisatie een meldregeling moet hebben en een meldpunt integriteit. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is voor een werkgever een mogelijkheid om invulling te geven aan alle wettelijke verplichtingen. Het oogmerk van het werk van de vertrouwenspersoon is bij te dragen aan een veilige en integere werkomgeving waarin werknemers optimaal kunnen functioneren en zich veilig voelen om het beste van zichzelf te geven voor de organisatie. De vertrouwenspersoon richt zich erop melders van ongewenst gedrag en integriteit te ondersteunen en te helpen bij het de-escaleren, het beëindigen van het als ongewenst ervaren gedrag en het stopzetten van de integriteitschending klein of groot. Opvang, begeleiding en het meedenken over de oplossing zijn daarbij het doel. De vertrouwenspersoon begeleidt de medewerker bij elke stap die de medewerker wil zetten in een organisatie, van niets doen tot een klachtenprocedure en alles wat daar tussen ligt. De melder blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de keuzes die er gemaakt worden voor het oplossen van de casus. De melder houdt dus de regie! Na het oplossen van de casus verleent de vertrouwenspersoon nog enige tijd nazorg.
Er zijn drie hoofdtaken :
1. Opvangen, begeleiden en adviseren van de medewerker.
2. Voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie.
3. Gevraagd en ongevraagd adviseren van bestuur en management
De taken en acties die onder deze hoofdtaken vallen, kunnen in elke organisatie op details aangepast worden.
OMDAT IEDEREEN RECHT HEEFT OP EEN VEILIGE WERKPLEK!
Ik ben gecertificeerd vertrouwenspersoon (ongewenste omgangsvormen en integriteit) en aangesloten bij de Landelijke vereniging voor vertrouwenspersonen.
Ik volg jaarlijks na/bijscholingen en ben aagesloten bij een intervisiegroep waarin we 4 x per jaar casuïstiek bespreken.
Ik werk samen met een collega extern vertrouwenspersoon. Wij vervangen elkaar in geval van afwezigheid. Ook overleggen we samen als vraagstukken complex zijn. Bij grote organisatie's kunnen we ook als team ingezet worden.
Voordelen van een externe vertrouwenspersoon : onafhankelijkheid, deskundigheid, ervaring ,objectiviteit en onpartijdigheid.
Neem dan contact met me op! Ik kom graag langs om vrijblijvend te bespreken wat ik als vertrouwenspersoon voor uw organisatie kan betekenen.